09. 06. 2013.

Kako sigurno transportovati pijanino ?

  Konačno ste, posle dosta traganja, pronašli pijanino koji će odgovarati Vašim potrebama. Sledeći problem pred kojim ćete se naći, jeste-kako ga prebaciti u Vaš prostor, a da pri tome ne dođe do oštećenja?

  U idealnom slučaju, prodavac će Vam ponuditi mogućnost da on organizuje utovar, transport i istovar na željeno mesto. Ovo se može desiti, ako kupujete instrument od osobe ili firme, koja se bavi prodajom polovnih pijanina, ili ako je prodavac neko ko ima svoj kombi i ljude koji rade za njega, i koje može angažovati da ga utovare i istovare. U tom slučaju, moj savet je da pristanete na to, ako Vam tražena cena odgovara.

  Drugi način je da potražite profesionalne nosače, kojih ima po većim gradovima, i sa njima se dogovorite oko prevoza i nošenja. Cena će zavisiti od toga koji je instrument u pitanju, sa kojeg se sprata spušta, na koji se diže, da li u jednoj i drugoj zgradi, ili kući, postoji lift,  da li je moguće da se pijanino utovari u njega i tako olakša nošenje, i koliko daleko se vozi( da li je u pitanju prevoz u okviru istog grada, ili se vozi dalje).  Prevoz se naplaćuje po pređenom kilometru, a nošenje, prema današnjim cenama(2013.), košta oko 10 evra po spratu. To podrazumeva tročlanu "ekipu", od kojih dvojica nose pijanino, pomoću teretnih traka, a treći daje instrukcije i vrši pregled trase kojom se prolazi.



 

Dakle, ako se pijanino spušta sa trećeg sprata, a posle diže na četvrti( bez lifta ), možete očekivati da će cena biti oko 70 evra samo za nošenje, čemu treba dodati troškove prevoza. Za ovu namenu, cena može dosta da varira, ali ako znate koliko kilometara ima od stare do nove adrese Vašeg klavira, možete da izračunate koliko goriva je potrebno za taj put ( u zavisnosti koje  prevozno sredstvo koristite), a cena prevoza će biti udvostručena, ili utrostručena. Više od toga nemojte platiti. Profesionalni nosači će prethodno  zaštititi pijanino, da ne bi došlo do oštećenja u transportu, a donji deo će fiksirati za "skije", odnosno, drvenu platformu, koja će u potpunosti čuvati dno instrumenta. Takođe, po svim ravnim delovima puta, pijanino će kotrljati na specijalnim teretnim kolicima, sa gumenim točkovima.




               


     oprema za nošenje-"skije", kolica i trake za terete i streč folija




 

Treći, i najčešći način, jeste da sami organizujete transport, uz pomoć prijatelja, kumova, rođaka itd. Masa prosečnog pijanina je između 180 i 200kg, tako da  operaciju treba shvatiti vrlo ozbiljno. U slučaju da se izvede loše, u bilo kojoj njenoj fazi, može doći do oštećenja instrumenta, kako spolja, tako i iznutra,  oštećenja na vozilu, zidovima zgrade, stana, da ne govorimo o mogućnosti da neko od angažovanih pomagača dobije bruh, povredi pršljenove, da mu klavir padne na nogu, ili ga prignječi uza zid. Možda Vam ova upozorenja zvuče malo preterano, ali sve se to već događalo, a ponešto od pomenutog sam i sam iskusio na sopstvenoj koži!
  Ako se odlučite da pijanono prevozite i nosite u sopstvenoj režiji, bilo bi idealno kada biste mogli od nekoga ko se bavi nošenjem tereta, pozajmite mala kolica za terete, odprilike 50x50cm, sa jakim točkovima obloženim gumom, trake za nošenje tereta, popularno zvane "gurtne", streč foliju, tj. providnu deblju PVC zaštitnu foliju, koja se može kupiti u prodavnicama sa metalnom robom, nekoliko starih ćebadi i kartonskih kutija, koje ćete koristiti za zaštitu pijanina prilikom nošenja. Prilikom prevoza, biće potrebno  osigurati instrument od prevrtanja pomoću takozvanih "španera".
  Važno je da dobro isplanirate sve korake u ovom procesu, jer Vam neće biti nimalo prijatno, ako se "zaglavite" negde na pola stepeništa, sa teretom od 200kg, koji ne možete da pokrenete ni napred ni nazad.
   Već prilikom posete prethodnom vlasniku, ako postignete dogovor o kupovini, izmerite dimenzije pijanina, visinu, širinu i dubinu, kako biste mogli da proverite da li će moći da prođe kroz sve sužene delove prolaza na putu ka vozilu, kojim ćete ga prevoziti. Ako negde niste sigurni, i čini Vam se da neće moći da prođe, vidite da li postoji mogućnost da se demontiraju pojedini delovi enterijera, koji smetaju, npr. razni rukohvati, ograda stepeništa i sl. Ako to nije izvodljivo, a i dalje niste sigurni, da li će ipak, moći da prođe "na knap", neka Vam ne bude teško da napravite model pijanina od letvica, kartona, ili bilo kojeg priručnog materijala, i u položaju u kojem će biti moguće nositi klavir, prođite taj put sa njim. Ako model prođe, prolazi i instrument. Ovo jeste malo komplikovano, ali će Vam uštedeti neugodno iznenađenje u slučaju da se odlučite da krenete u poduhvat spuštanja klavira, a onda na pola puta, shvatite da to neće biti moguće. Ako se instrument spušta, ili diže sa nekog od udaljenijih spratova, proverite sve prolaze, jer se često dešava da(pogotovo u novogradnjama), nisu isti između svih spratova- na nekima su znatno niži! Raspitajte se kod prodavca i o navikama stanara zgrade iz koje se iznosi instrument. Jednom se desilo da se na putu, koji je inače bio sasvim dovoljno širok prilikom prethodne provere, sutra, kada je trebalo izneti pijanino, pojavio motocikl, zaključan za ogradu stepeništa, koji je potpuno onemogućio prolaz nosačima. Drugi put je na međuspratu osvanula stara veš-mašina, pa su nosači morali da spuštaju svoj teret i da prave sebi mesta na okretištu, potpuno nenadano!
  Isti postupak primenite i kod kuće, odnosno, na mestu gde ćete smestiti pijanino, ako je to potrebno. Izmerite i da li imate dovoljno mesta u sobi u kojoj će biti postavljen i da li će vrata moći da se normalno otvaraju i zatvaraju.
   Izmerite i tovarni prostor vozila kojim ćete prevoziti klavir. Za ovu namenu obično se koriste kombi vozila, ili malo veći pick-up, moguće je upotrebiti i kamion, ali i auto-prikolicu( zatvorenu, po mogućnosti, ali, ako je vremenska prognoza dobra, ako nije hladno, i ako dobro zaštitite klavir, može biti i otvorena).




        

             Na slici gore, pijanino se nalazi u vozilu, ali merenje se obavlja                                                  prethodno.



  Posebno pripazite da li je visina zadnjih vrata na vozilu, dovoljna da pijanino može da uđe unutra. Vrata su obično, nešto niža od unutrašnjeg dela tovarnog prostora.
  Ako je moguće, izbegnite da prenošenje kada je vreme jako hladno ili kišovito. Nagle promene temperature mogu da naškode instrumentu.
  Za nošenje pijanina će Vam biti potrebne četiri jače osobe( već sam napomenuo, da u slučaju kada se nošenje obavlja profesionalno, dovoljna su dva nosača i jedna osoba za koordinaciju, ali Vama to ne preporučujem, ni u kom slučaju!).
  Kada dođete do instrumenta, odmaknite ga od zida, tako da možete da slobodno obiđete oko njega. Od kartonskih kutija, koje ste prethodno nabavili, iskrojićete zaštitu za uglove. Treba zaštititi četiri ugla na gornjoj ploči, četiri u krajnjem donjem delu, i dva sa strana poklopca klavijature. Sve ih dobro obložite kartonom. Neka neko od pomagača pridrži jedan po jedan kartonski ugao, dok ih Vi omotate streč folijom, tako da ostanu čvrsto na mestu. Zatim prekrijte dekama pijanino, tako da sa zadnje strane one dosegnu do polovine visine, a sa prednje padnu skoro do poda. Ponovo ceo instrument omotajte  folijom, tako da deke budu čvrsto priljubljene uz njega. Primetićete da sa zadnje strane pijanina postoje dve ručke za nošenje. Prosecite nožem, ili skalpelom proreze, da biste mogli da ih držite rukama. Sa prednje strane, dvojica će uhvatiti pijanino ispod klavijature, svaki sa svoje strane. Napravite proreze u foliji i na mestima gde će oni držati. Kada stave ruke unutra, ćebad će se sama prilagoditi položaju njihovih ruku. Sada imate četiri tačke u kojima će nosači uhvatiti klavir. Dogovorite se da samo jedan od nosača bude "vođa", jer će nastati zbrka, ako svako bude izdavao svoje komande i davao svoje predloge, što se , skoro uvek događa, kada se nošenje izvodi u "prijateljskoj režiji". Prvi deo puta, do stepeništa, je obično ravan, pa je stoga bolje pijanino popeti na teretna kolica, ako ste ih prethodno nabavili.



                                    

                                            upotreba kolica za terete 


To se uradi tako što se kolica stave tik do instrumenta, na znak("tri-četiri-sad", jer je bitno da svi nosači podižu u istom trenutku, zbog efikasnosti i sigurnosti), se on podigne,i svojom nogom, jedan od ljudi koji ga drže podignutog, podmetne kolica pod pijanino, na njegovoj sredini, tačno ispod pedala. Ako nemate pomenuta kolica, ne preostaje Vam višta drugo, nego da ga nosite, lagano odignutog od poda. U tome Vam mogu pomoći trake za nošenje tereta, ako ste ih prethodno nabavili.

 Njihova dužina se podesi tako da, kada ih stavite preko ramena, veći deo tereta nosi rame, a manji deo ruka, koja se nalazi u prorezu. Trake se provuku ispod pijanina.

  Kada dođete do stepeništa, obrnutim postupkom spuštate pijanino sa kolica i odmah kolica prenesete do idućeg ravnog dela puta, tako da Vas spremno čekaju, kad se sa instrumentom spustite do njih, Dobro je da dvojica rastom viših, idu prvi dole, a dvojica nižih ostanu sa gornje strane pri nošenju, ako je to moguće( ako su nosači takvi rastom), jer će im to olakšati posao. Sa ravne površine, klavir se malo izvuče preko prve i druge stepenice, a onda se lagano naginje, donji nosači preuzimaju teret, zatim i gornji dižu svoj kraj sa ravne površine, takođe preuzimajući teret i polagano se spuštaju. Uvek je važno da instrument bude odignut od stepenica barem desetak centimetara sa obe strane, jer pri spuštanju i dizanju, najčešće dolazi do oštećenja donjih delova. Nakon prvog pređenog stepeništa, steći ćete osećaj koliko Vam je teško, da li imate dobar oslonac, ravnotežu, da li su "gurtne" dovoljno dugačke, ili prekratke, da li Vam je potreban predah na polovini stepeništa, ili ste u stanju da ga pređete odjednom.

  Vodite računa o okretištima, može se desiti da neko ostane prignječen, ako je prostor uzak. Pazite i na svoje noge dok se spuštate ili penjete, jer se može desiti da noga ostane na nezgodnom mestu, a da ostali nosači, ne znajući, potegnu jako, i nanesu  povredu. Na okretištima, povedite računa o poklopcu klavijature, koji, kao najistaknutiji deo, ovde najčešće strada. Kada podižete teret, uvek to činite u položaju sa ispravljenom kičmom, dižući ga tako što ispravite savijena kolena. Ako nosite pravilno, sve što Vam se može dogoditi je da se dobro oznojite. U suprotnom, moguća su ozbiljna oštećenja kičme, zglobova i mišića, ili pojava bruha! Nošenje klavira je ozbiljan poduhvat i treba biti vrlo oprezan i pažljiv u njegovom sprovođenju.

  Kada siđete do narednog ravnog dela puta pri spuštanju, ponovo podignite pijanino na kolica( ako ih imate), ili ga malo podignutog prenesite do idućeg stepeništa, i tako redom...

  Priđite vozilom što bliže izlazu iz zgrade, ili kuće iz koje ste izneli klavir. Pokušajte da nađete položaj vozila u kojem će biti potrebno što manje podizanje pijanina. Ako imate kolica, sada ih podbacite pod kraj klavira koji je udaljeniji od vozila. Bliži kraj, koji ide prvi u vozilo, sada možete podići i ubaciti unutra, a dalji kraj će ga sam pratiti, bez napora nosača, kotrljajući se na kolicima i prateći ga. Kada je jedan kraj ušao u vozilo, neka se dva nosača popnu da ga povuku sasvim unutra, a druga dvojica, neka podignu svoj kraj sa kolica, u horizontalni položaj i poguraju ga unutra. Ako nemate kolica, onda će dva nosača morati da postepeno odižući zadnji kraj guraju instrument u vozilo, dok zadatak prve dvojice ostaje isti.

   Kada je pijanino u vozilu, priljubite ga uz prednji kraj - do kabine, tako da ne bi mogao da krene napred, pri kočenju, a zatim ga vežite i zategnite trakama za zatezanje tereta-"španerima", tako da ne može da se ljulja, ili da se prevrne tokom transporta.


                       

                   dva pijanina, pripremljena za istovremeni prevoz, pravilno                                         učvršćena "španerima" za obe strane vozila



Prilikom istovara, primenjujemo iste faze kao u na utovaru, samo obrnutim redosledom. Isto je i sa nošenjem prema gore

  Ako ste klavir prevezli u toku hladnih zimskih dana, a u Vašem prostoru je jako grejanje, prethodno isključite radijatore u sobi gde će on biti smešten, da promena temperature ne bi izazvala oštećenja. Uključite ih kada se instrument aklimatizuje.

  Na kraju je potrebno skinuti sve zaštite, zakazati posetu klavirštimera, i odvesti prijatelje koji su Vam nesebično pomogli, u neki dobar restoran na ručak i piće.


        Do sledećeg pisanja- uživajte u Vašim klavirima.

                                                      Bojan Babić

Nema komentara:

Objavi komentar